вівторок, 4 грудня 2018 р.

Право на освіту може бути обмежено

Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», що ухвалений парламентом 26 листопада, передбачається можливість обмеження прав та свобод людини і громадянина, що гарантовані Конституцією України.
Зокрема, серед іншого, законом передбачено, що на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини і громадянина, що гарантовані статтею 53 Конституції України «Кожен має право на освіту».
Зазначений закон діятиме на території 10 десяти областей України до 27 грудня 2018 року. До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська та Вінницька області. 

Під час свого виступу у парламенті перед голосуванням, президент України Петро Порошенко наголосив, що зазначені обмеження можуть вступити в силу лише за умови сухопутного вторгнення військ російської армії на територію України.
Як відомо, стаття 53 Конституції України містить наступні чотири пункти:
  • Повна загальна середня освіта є обов’язковою.
  • Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.
  • Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.
  • Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.
  • Джерело: http://osvita.ua/news/62673/

Немає коментарів:

Дописати коментар