понеділок, 2 лютого 2015 р.

Цікаві книги з математики

Акимова С. Занимательная математика. - СПб.: Тригон, 1997. - 608 с.: ил. - (Нескучный учебник).
"Займайтеся математикою!" - Закликає всіх без винятку автор цієї книги. Звичайно, потрібен деякий інтерес до предмету, щоб рішення задач, ребусів і головоломок здавалося більш захоплюючим заняттям, ніж читання хорошого роману. У книзі С.Акімовою є все, щоб такий інтерес (якщо це не безнадійно) пробудити: від веселих рахунків у віршах до вишуканої легенди про шахівниці. Так що, цілком ймовірно, школяр молодшого віку не зупиниться на рекомендованих йому розділах, а перегляне книгу до кінця. Тоді-то справжня мета автора буде досягнута.

Арутюнян Е.Б., Левитас Г.Г. Занимательная математика. - М.: АСТ-ПРЕСС, 1999. - 368 с.: ил. - (Занимательные уроки).
Книга для учащихся 1 - 6 классов, учителей и родителей.



З авторської передмови: "Перед вами книга, в якій математика викладена весело. Ні, це не казки, в яких використовуються математичні сюжети. І тут немає історій про Карлсона або про гномів, які чомусь займаються математикою. Просто у авторів думка: математика - наука весела ". Автори переконані: математика може бути цікава дітям сама по собі.

Волина В.В. Праздник числа: Занимательная математика для детей: Кн. для учителей и родителей. - М.: Знание, 1993. - 336 с.: ил.
Збірник задач у віршах, а також ігор, загадок, лічилок, прислів'їв, скоромовок і физминуток, підібраних на кожну цифру.

Депман И.Я. Мир чисел: Рассказы о математике / Рис. Ю.Киселева. - Изд. 4-е, перераб. и доп. - Л.: Дет. лит.: 1982. - 71 с.: ил. - (Библ. сер.).

Як у давнину люди вчилися рахувати? Як винайшли календар? Якими були цифри в різних народів? Як розвивали науку древні будівельники, хлібороби, жерці, торговці і мореплавці? Якою була математика в Давній Русі?

Ця книга про історію математики - для маленьких читачів. Ті, хто старшого віку або хто зацікавився предметом, можуть прочитати й іншу книгу, більш детальну:
Свечников А.А. Путешествие в историю математики, или Как люди учились считать: Книга для тех, кто учит и учится. - М.: Педагогика-Пресс, 1995. - 168 с.

Книги для дітей, написані, в основному, в 60 - 70-ті роки ХХ століття Володимиром Артуровичом Левшиним і його дружиною Емілією Борисівною Александровою; це казкові повісті, в яких Магістр Розсіяних Наук, Нулик, Одиниця та інші кумедні персонажі переживають різні пригоди і попутно вводять маленьких читачів у світ алгебри і геометрії:
  • Александрова Эм., Левшин В. В лабиринте чисел: Путешествие от А до Я со всеми остановками / Рис. В.Сергеева. - М.: Дет. лит., 1977. - 64 с.: ил.
  • Александрова Эм., Левшин В. Искатели необычайных автографов, или Странствия, приключения и беседы двух филоматиков / Рис. В.Сергеева. - М.: Дет. лит., 1983. - 399 с.: ил.
  • Левшин В. Магистр Рассеянных Наук: Математическая трилогия / Рис. Н.Антокольской, В.Сергеева. - М.: Дет. лит., 1987. - 430 с.: ил.
  • Левшин В. Нулик-мореход: Правдивые рассказы, записанные в судовом журнале / Худож. В.Сергеев. - М.: Дет. лит., 1994. - 173 с.: ил.
  • Левшин В., Александрова Эм. Путешествие по Карликании и Аль-Джебре: Сказка да не сказка / Рис. Н.Антокольской. - М.: Дет. лит., 1991. - 255 с.: ил.
  • Александрова Эм., Левшин В. Стол находок утерянных чисел: Математический детектив / Рис. В.Сергеева. - М.: Дет. лит., 1988. - 62 с.: ил.
Перельман Я.И. Живая математика: Математические рассказы и головоломки / Под общ. ред. Ю.А.Данилова. - М.: Изд-во Русанова, 1994. - 205 с.: ил. - (Занимательная наука).
Яків Ісидорович Перельман (1882 - 1942) - один із творців жанру "цікавої науки". Ця книга, за словами самого автора, найбільш легка і може служити введенням в серію, складену з "Цікавої арифметики", "Цікавої алгебри", "Цікавої геометрії" і "Цікавих завдань". Для читання "Живої математики" достатньо скромної математичної підготовки: знання правил арифметики і елементарні відомості з геометрії.

Перельман Я.И. Занимательная арифметика: Загадки и диковинки в мире чисел / Под общ. ред. Ю.А.Данилова. - М.: Изд-во Русанова, 1994. - 205 с.: ил. - (Занимательная наука).
Розповіді про числа-гігантів і числа-карликів, про різні системи числення, арифметичні парадокси і головоломки і про способи швидкого рахунку. Початковий варіант книги вийшов в 1923 році в петроградському видавництві "Наука і школа".
Перельман Я.И. Занимательная геометрия. - М.: Триада-Литера, 1994. - 328 с.: ил.
"... Ця книга призначається для тих читачів, які навчалися (чи зараз навчаються) геометрії тільки біля класної дошки і тому не звикли помічати знайомі геометричні відносини в навколишньому світі речей і явищ, не привчилися користуватися набутими знаннями з геометрії на практиці ... " (Я. І. Перельман).
Деякі розділи книги: Геометрія в лісі; Геометрія біля річки; Геометрія у відкритому полі; Геометрія Робінзонів; Геометрія темряви.

Перельман Я.И. Занимательная алгебра. - М.: Триада-Литера, 1994. - 200 с.
У книзі є завдання з незвичайними сюжетами, розповіді про історію математики і про застосуваннях алгебри до практичного життя. Автор попереджає: "Не слід на цю книгу дивитися, як на легко доступний для вивчення підручник алгебри для початківців. Подібно іншим моїм творам тієї ж серії, "Цікава алгебра" - перш за все не навчальний посібник, а книга для вільного читання. Читач, якого вона зацікавить, повинен вже мати деякі знаннями з алгебри, хоча б смутно засвоєні або підзабуті".

Перли Б.С., Перли С.С. Москва и ее жители: История. Архитектура. Быт: Нетрадиционный задачник по математике: V - VI класс. - М.: Новая школа, 1997. - 288 с.: ил.
"Історія надає допитливій людині масу можливостей для розширення кругозору, а будучи розказаною, грунтуючись на дійсні величини, стає більш наочною і живою ... сподіваємося, що розв'язування математичних задач буде більш захоплюючим заняттям, якщо об'єктами рішень будуть предмети настільки наочні, як Цар-гармата або Цар-дзвін ... ", - говорять автори книги - Борис Семенович Перлі, співробітник Російської державної бібліотеки, і Стелла Семенівна Перлі, учитель математики.
Книга вийшла, насправді, надзвичайно цікава: дивовижним і вдалим поєднанням москвознавства і математики.

Сапгир Г. Веселая математика Кубарика и Томатика: Для детей 2 - 4 лет: В 2 ч. / Худож. Н.Щербаков. - М.: Монолог, 1997. - (Учимся вместе с мамой).

Сапгир Г. Веселая математика Кубарика и Томатика: Для детей 4 - 6 лет: В 2 ч. / Худож. А.Артюх. - М.: Монолог, 1997. - (Учимся вместе с мамой).

Слухаючи казку, написану Генріхом Сапгір, дитина навчиться користуватися поняттями "один - багато", "великий - маленький", "довше - коротше", "порівну" і т. п., познайомиться з такими поняттями, як форма, колір, час доба , дізнається кількісний і порядковий рахунок в межах десяти, отримає найпростіші геометричні уявлення. Відповідаючи на питання і виконуючи завдання з книги, дитина звикне мислити логічно, а говорити доказово і точно.

Энциклопедический словарь юного математика / Сост. А.П.Савин. - 3-е изд., испр. и доп. - М.: Педагогика-Пресс, 1999. - 360 с.: ил.
Словник, в основному, для старшокласників. Він містить відомості про розвиток математичної науки, про математичні поняття, про вчених-математиків. Статті розташовані в алфавітному порядку.

Энциклопедия для детей: Т. 11: Математика / Гл. ред. М.Д.Аксенова. - М.: Аванта+, 1998. - 688 с.: ил.
Зараз це найбільш повне за своїм змістом енциклопедичне видання для школярів середнього та старшого шкільного віку, і, перш за все, для тих, хто зацікавлений математикою. Розділи енциклопедії: Історія математики (досить докладна - понад 100 сторінок); Числа; Фігури; Детермінізм і випадковість; Фундамент математики (множини і операції, математичні міркування, математична логіка); Математика за роботою (електротехніка, математика та інші науки, математичну освіту) .

Я познаю мир: Детская энциклопедия: Математика / Сост. А.П.Савин, В.В.Станцо, А.Ю.Котова. - М.: АСТ, 1995. - 480 с.
Це енциклопедія для учнів молодших і середніх класів шкіл, ліцеїв та гімназій. Її розділи: Числа; Фігури; Логіка; Про комп'ютери. Книга цікава тим, що весь її авторський колектив - співробітники популярного фізико-математичного журналу для дітей "Квант".

Аменицкий Н.Н., Сахаров И.П. Забавная арифметика. - М.: Наука. Гл. ред. физ.-мат. лит., 1991. - 128 с.: ил.
Колекція з 248 цікавих завдань, ретельно відібраних і розподілених по розділах (для молодшого, середнього та старшого віку) на початку ХХ століття московськими педагогами Миколою Миколайовичем Аменіцкіміним та Іваном Петровичем Сахаровим.

Гарднер М. Математические головоломки и развлечения / Пер. с англ. Ю.А.Данилова. - М.: Мир, 1971. - 510 с.: ил.
Гарднер М. Математические досуги: Пер. с англ. Ю.А.Данилова. - М.: Оникс, 1995. - 496 с.: ил.
У різні роки видавалися і інші книги Мартіна Гарднера ("А ну-ка здогадайся!", "Хрестики-нулики", "Математичні новели", "Подорож у часі"). Протягом багатьох років М.Гарднер вів розділ "Математичні ігри" в журналі "Scientific American".

Дьюдени Г.Э. 520 головоломок / Сост. и ред. амер. изд. М.Гарднер; Пер. с англ. Ю.Н.Сударева. - М.: Мир, 1975. - 342 с.: ил.
Генрі Ернест Дьюдені (1857 - 1930) - класик цікавої математики, автор неперевершених логічних, арифметичних, геометричних і алгебраїчних задач і головоломок.

Дьюдени Г.Э. Кентерберийские головоломки / Пер. с англ. Ю.Н.Сударева. - М.: Мир, 1979. - 353 с.: ил.
"Кентерберійські головоломки" - збірка белетризованих завдань на теми "Кентерберійських оповідань" Джеффрі Чосера (класика англійської літератури XIV століття).

Игнатьев Е.И. В царстве смекалки. - М.: Наука. Гл. ред. физ.-мат. лит., 1987. - 176 с.
Книга Омеляна Гнатовича Ігнатьєва написана на початку ХХ століття і є однією з перших популярних книг з математики, виданих російською мовою. Зібрані в ній завдання, як правило, розв'язуються із залученням мінімальних відомостей з арифметики і геометрії, але вимагають кмітливості.

Кордемский Б.А. Математическая смекалка. - 10-е изд., перераб. и доп. - М.: Юнисам: МДС, 1994. - 560 с.: ил.
Книга перекладена на багато мов світу. Вона містить понад 300 математичних мініатюр - завдань, ігор, жартів і фокусів. Борис Анастасійович Кордемский відібрав їх для "розумової гімнастики", як він каже, "у вільний вечір, у сімейному колі і з друзями, або в школі на позакласних зустрічах".

Кэрролл Л. История с узелками / Пер. с англ. Ю.А.Данилова. - М.: Мир, 2000. - 397 с.: ил. - (Математическая мозаика).
Математичні головоломки й витончені логічні парадокси Льюїса Керролла, автора "Аліси в Країні Чудес" і "Аліси в Задзеркаллі" (він же - викладач оксфордського коледжу Чарлз Лютвідж Додгсон). Розуміючі люди, наприклад, перекладач цієї книги, кажуть, що своєрідність керролівського стилю полягає в "поєднанні бездоганної логіки математика з безмежною фантазією літератора".

Лойд С. Математическая мозаика / Сост. и ред. М.Гарднер; Пер. с англ. Ю.Н.Сударева. - М.: Мир, 1984. - 311 с.: ил.
Вважається, що Сем Лойд (1841 - 1911) - "третій кит" цікавої математики, а перші два - М.Гарднер і Г.Е.Дьюдені. Лойд не був професійним математиком, однак його головоломки відомі у всьому світі. Захоплення його "грою в п'ятнашки" деякий час навіть межувало з масовим психозом.

Олехник С.Н., Нестеренко Ю.В., Потапов М.К. Старинные занимательные задачи. - М.: Издат. отдел УНЦ ДО МГУ, 1986. - 152 с.: ил.
Тут зібрані завдання з російських рукописів і книг, опублікованих в Росії до 1800 року, у тому числі - зі знаменитого підручника Леонтія Пилиповича Магницького "​​Арифметика, сиречь наука числительная..." (1703 р.).

Перельман Я.И. Веселые задачи: Двести головоломок для юных математиков. - М.: Изд. Дом Русанова: Пилигрим, 1997. - 286 с.: ил.
Поряд з арифметичними задачами - головоломки з області фізики і логіки, завдання на перестановки та розміщення, зорові обмани, розваги з розрізуванням фігур і складанням силуетів ... Перший варіант цієї книги вийшов в 1916 році.
Це завдання про Алісу, Шалтая-Базікаючи, Березневого Зайця та інших героїв книг Л.Керролла "Аліса в Країні Чудес" і "Аліса в Задзеркаллі". Автор завдань - професор Реймонд М.Смалліан, філософ, логік, математик, музикант, фокусник, гуморист і письменник.

Смаллиан Р.М. Как же называется эта книга? / Пер. с англ. Ю.А.Данилова. - М.: Мир, 1981. - 238 с.
"З незбагненною спритністю фокусника (не всі вчені-колеги автора знають, що в роки аспірантури він виступав у цій якості на професійній естраді) Смалліан демонструє нові, часом досить несподівані варіанти відомих задач, винаходить надзвичайно витончені головоломки власної конструкції, розкриваючи перед читачем логіку під всім її блиску і пишноті "(Ю.А.Данілов).

Смаллиан Р.М. Принцесса или тигр? / Пер. с англ. И.Е.Зино. - М.: Мир, 1985. - 221 с.
"Безліч людей, з якими я стикався, стверджували, що ненавидять математику, і в той же час з азартом накидалися на будь-яку логічну чи математичну задачу, яку я їм підсовував, варто було лише втілити її в форму цікавої головоломки. Я б нітрохи не здивувався, якби добрі збірники головоломок виявилися одним з кращих ліків проти так званого "страху перед математикою" (Р.М.Смалліан).
Джерело: bibliogid

Немає коментарів:

Дописати коментар