вівторок, 11 серпня 2015 р.

Тести IQ, або трохи про інтелект

Цікава, як мені здається, пародія на тест IQ, що належить Т.Рансому. Узята з книги Мартіна Гарднера "Подорож в часі''. Ось це завдання:
З представлених тут фігур виберіть ту, яка найбільш незвичайна:
Невеличкий ліричний відступ, щоб ви відразу не кидалися дивитися відповідь, а подумали над нею самостійно.
 Напевно, нікому не треба розповідати, що таке тести IQ (intelligence quotient), мабуть, важко сьогодні знайти людину, яка жодного разу не проходила б такий тест, щоб дізнатися свій коефіцієнт інтелекту. На жаль, на мій погляд, такі тести зараз вже не дають об'єктивної оцінки розумових здібностей. А тепер питання: хто краще відповість на питання про пошук закономірностей: той, хто перший раз подібне питання бачить, або той, хто натренований відповідати на подібні питання. Ну ось, бачите, все вже стало зрозуміло.
Але хочеться тут сказати і про іншу сторону цих інтелектуальних тестів це питання про те, що ж мали на увазі укладачі, яку відповідь на своє питання вони вважають за правильною, оскільки різних закономірностей можна іноді знайти не одну. Досить кумедний приклад можна навести з числовою послідовністю, в якій дані декілька перших членів і треба виписати наступне число. Скажімо, є числа 111, 213, 141, 516, 171, 819. Потрібно знайти закономірність і вказати наступні два числа. Варіантів маса: від того, що ми бачимо 11, 12, 13, 14, 15, ..., записаними підряд з потрібним чином розставленими між ними комами (чомусь вважається, що це правильна відповідь), ще можна помітити, що числа, що стоять на непарних місцях, збільшуються на 30, а на парних - на 303, але є ще чудова відповідь, яка підходить до будь-якої такої задачки: усі ці числа і ще, скажімо, числа 1 і 2 - усе це корені многочлена
Так яка ж відповідь правильна? ;
Відповідь на питання тесту Т.Рансома така:
самою незвичайною є остання, п'ята фігура.
Дійсно, кожна з фігур 1, 2, 3, 4 чимось відрізняється від інших. Перша - тим, що у неї не чорна (сіра) межа, друга, - тим, що у неї не зафарбована внутрішня частина, третя - тим, що вона не квадрат, четверта, - тим, що у неї внутрішній гурток сірого кольору. А ось п'ята фігурка не має жодної деталі, яка не зустрічалася б ні в одній з інших фігур. Насправді, це квадрат, як і усі інші фігури, окрім третьої, у неї зафарбована внутрішня частина, як і у усіх фігурок, окрім другої, у неї в центрі чорний кружечок, як у усіх фігурок, окрім четвертої. Таким чином, вона виділяється серед усіх інших фігур саме відсутністю деякої відмінної від усіх інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар