понеділок, 16 березня 2015 р.

Поділ кола на рівні частини

Є кілька простих способів розділити коло за допомогою циркуля.
 Поділ кола на три рівні частини


Креслимо перпендикулярні осьові лінії 1-2 і 3-4. Для розмітки на три частини використовуємо радіус кола. Перевертаємо циркуль кінцями навпаки. Голку встановлюємо на верхній перетин осьової лінії з окружністю (точка 1), а грифель в центр О. окреслюємо дугу, що перетинає окружність (точки 3 і 4).
 Місця перетину і будуть вершинами трикутника (2-3-4).
Щоб отримати поділ на 6 частин, повторюємо теж саме, встановлюючи голку на нижній перетин вертикальної осі з окружністю (точка 2).
Поділ кола на п'ять частин
Щоб розділити окружність на п'ять частин, виконуємо наступні операції. Ділимо радіус на горизонтальній осі навпіл, отримуємо точку А і з цієї точки прокреслюємо лінію до перетину вертикальної осі та кола (точки 1).
Встановивши вістря циркуля в точку А, креслимо дугу радіусом А-1 до перетину з горизонтальною віссю - точкою В. Потім з верхньої точки дуги (точка 1), відмірявши циркулем відстань до її перетину з горизонтальною віссю (1-В), креслимо наступну дугу перетинаючи коло в точці 2.

 Зберігаємо розмір 1-В на циркулі.

І тепер послідовно креслимо дуги, що перетинають окружність, встановлюючи циркуль голкою в перетин попередньої дуги з колом (послідовно точки 2, 3, 4).




Виходить рівно п'ять частин

Щоб отримати поділ на 10 частин, можна виконати ті ж операції почавши з нижнього перетину вертикальної осі з окружністю.
Якщо в накресленому п'ятикутнику з'єднати точки через одну, тобто 1-3, 3-5, 5-2, 2-4, 4-1, вийде зірка.
Поділ кола на сім частин
Креслимо дугу як на малюнку. Радіус О-1 дорівнює радіусу кола.
Опускаємо з перетину (точка 2) перпендикуляр на горизонтальну вісь (точка А). Вимірюємо циркулем відстань (1-А) і так само, як у попередньому прикладі відкладаємо цю відстань (хорду) послідовно на окружності. Вийде розподіл на сім частин.
 
 

 Повторивши ті ж операції з нижнього перетину осі з колом, ми отримаємо 14 частин.





Немає коментарів:

Дописати коментар